„Кухнята на баба“ – кулинарни рецепти от региона на Свиленград

Публикувано на декември 1 2010

Баба и внуциУсещане за топлина и уют. Две топли майчини ръце. Радостна глъчка край огнището,  у дома… там, където започва светът. А светът има цвят, аромат и вкус, вкусът на бабините и мамини гозби, на зрели плодове и рачел от тиква, на трахана и сусам, на катми и сладко от смокини. Този вкус ще ни преследва цял живот. Днес го търсим в готовите полуфабрикати на големите супер маркети, сънуваме го, използваме готови „фиксове” за до го уподобим, но все нещо ни убягва. Може би магията на добрия вкус не се крие в перфектната рецепта и скъпите продукти, а в любовта, с която готвим за любимите хора.

 Всеки пази спомен за любима рецепта, любима гозба, която са приготвяли вкъщи специално за него. Всеки от нас си спомня моменти на блаженство у дома, край трапезата или край огнището, където се вари сладко, лютеница или петмез. Да си спомним тези мигове, да върнем вкуса на миналото, да потърсим и споделим рецепти от нашето детство…и да ги приготвим, с любов.

Svilengrad24.info и Общински исторически музей-Свиленград стартират инициатива за събиране на стари, изпитани във времето рецепти от региона на Свиленград. Изпращайте ни своите уникални рецепти, начина на приготвянето им, кога за пръв път сте ги вкусили, а също и снимки на семейни срещи, моменти от приготвянето на дадено ястие, разкази, за това от кого сте ги научили. Станете кулинарната памет на вашето семейство, помогнете да запазим спецификата на тракийската кухня за нашите деца, за да имат и те някога спомени за топлите майчини ръце и аромата на родния дом. Рецептите могат да бъдат вегетариански или месни, на чорби, десерти, сладка и туршии. Единственото условие е някога да сте ги опитвали у дома, приготвени от вас или ваши близки и да носят духа на Тракия в себе си. Рецептите изпращайте на адрес: muzeis@abv.bg  или  info@svilengrad24.info. Ограничение за количество няма, ще се радваме ако са придружени от снимка, но не е беда ако няма такава. Рецептите ще бъдат публикувани в сайта на Svilengrad24 – http://www.svilengrad24.info/ и сайта на Общински исторически музей-Свиленград: http://svilengrad.artcity2008.com/.

 

Предстои големият християнски празник Никулден. По традиция свиленградчани купуват шаран, който пълнят с плънка от лук, орехи и маслини. В миналото това кулинарно разточителство е било присъщо само на по-богатите. Бедните, както и днес разчитали на:

 

 

big_4694Пържена дребна маришка риба

 

  1. Бащата в семейството отделя от свободното си време и с въдица в ръка се отправя към Стария мост или към пазено в дълбока тайна място на Марица.
  2. Вкъщи почиства, измива и осолява речната риба. Овалва я в брашно и я оставя да отлежи поне четвърт час, през което време не сяда да почива, а забърква сос от кисело мляко, накиснат хляб, оцет, счукан чесън и орехи, с който да полее обилно изпържения улов.
  3. Изпържва рибата в широк тиган до тъмножълто, без да скъпи шарлана.
  4. Обядва богато с домочадието си и даже не се сеща за шаран.

Comments are closed.